Üniversite rehberi serimize hızla devam ediyorum. Bu seferki konumuzsa Antalya'da okumak, öğrenci olmak ile alakalı olacak. Aslında bu yazıda hem Akdeniz Üniversitesi'nden hem de Antalya'dan bahsetmek isterdim ama ikisinden de bahsedecek o kadar çok şey var ki bölmeye karar verdim.
Antalya'yı bilmeyen yoktur. Hem Türkiye'nin en turistik şehri hem de en güzel, en büyük şehirlerinden biri. Burada öğrencilik hayatı harika olur tahmin ettiğiniz gibi.
Antalya çok sosyal bir şehir. 9 adet alışveriş merkezi var ve hepsi de büyük alışveriş merkezleri. 9 adet kültür merkezi, çok fazla plajı, falezleri, gençlik parkları, merkezdeki Düden Şelalesi var. Altın Portakal Film Festivali, Fanta Gençlik Festivali olmak üzere birçok festival düzenleniyor yıl içinde. Ayrıca EXPO 2016 Antalya'da gerçekleşmişti ve çok güzel etkinlikler olmuştu.
Ulaşımdan bahsedecek olursak Antalya bu konuda kendini geliştiriyor evet ama yine de yetemiyor. Çünkü yurtdışından gelen göçleriyle birlikte şehir nüfusu giderek artıyor. Ulaşımda 12 metrelik halk otobüsleri kullanılıyor, midibüs tarzı olan halk otobüsleri bu yıl tamamen kaldırıldı. 29 adet tramvay hattı var, 1 adet Kaleiçi civarında çalışan nostaljik tramvayı var, şu İstiklal Caddesi tipindekilerden sanmayın ama.
Ulaşım birazcık pahalı diğer şehirlere göre. Öğrenci: 1.60 Tam: 2.60
Ayrıca burada okuyacaksanız size söyleyeyim. Otobüste hiçbir şekilde nakit para geçmiyor, kart kullanmak zorundasınız. 10 TL'ye kartlar satılıyor ancak 2 kez yükleme yaptıktan sonra kullanamıyorsunuz, kullan-at mantığında geçici bir otobüs kartı. Bu kartları herhangi bir Antray gişesinden temin edebilirsiniz. Öğrenci kartı için öğrenci belgenizle ve gerekli birkaç evrakla birlikte Çallı'daki veya Doğu Garajı'ndaki otobüs kartı merkezlerine başvuruyorsunuz, ortalama 2 gün içerisinde öğrenci kartınız çıkıyor. Tam kartlar için başvuru yapmanıza gerek yok. Onu herhangi bir Antray gişesinden alabiliyorsunuz. Antray'ları da kullanmak için karta ihtiyacınız var. Antray bedeli ise 2 TL.
Gelelim şehrin tarihi-turistik yerlerine. Olimpos Antik Kenti, Phaselis Plajı, Side Apollon Tapınağı, Çıralı Yanartaş Mağarası, çeşitli koylar ve plajlar, Aspendos gibi antik-tarihi yerleri var. Bazı yerleri ben de bilmiyorum, eksik yerler olabilir.
Peki, biz üniversiteliyiz. Arkadaşlarla biraz vakit geçirelim, manzaraya karşı birkaç bir şey içip canlı müzik dinleyelım. Neler var bu tarz? derseniz benim en çok sevdiğim şey Konyaaltında'ki Atatürk Parkı var.
Ya da çeşitli pub, bar, bistro gibi mekanların bulunduğu Kaleiçi var.
Veya Işıklar Caddesi ki burada genelde cafeler çok yoğundur.
Ucuz yemek yiyebileceğiniz yerler ise Dönerciler Çarşısı ve Kapalı Yol olabilir. Ne kadar sağlıklı bilemem ama ucuza karnınızı doyurursunuz.
Bu arada Dönerciler Çarşısı ve özellikle Kapalıyol her zaman ana baba günüdür. İstiklal Caddesi'nde nasıl ki hiç insan eksik olmaz, Kapalıyol da öyle, maalesef... Kapalıyol'da alışveriş yapabileceğiniz birçok mağaza var aynı zamanda.
Bir diğer en kalabalık mekan ise Cumhuriyet Meydanı. Birçok gösteri, yürüyüş vs burada yapılır.
Ayrıca yine Kapalıyol, Dönerciler Çarşısı, Cumhuriyet Meydanı civarında bulunan Sahaflar Çarşısı var. Ucuz kitap için oralara bakabilirsiniz.
Tamam, iyi hoş, gezdik-tozduk. Ama biz nerede kalalım? Üniversiteye yakın, ucuz apartman daireleri nerelerde bulunur? derseniz cevap Kültür Mahallesi, Meltem Mahallesi ve Gülveren Mahallesini önerebilirim. Kültür ve Meltem çok tercih edilenleri. Apartlar hakkında da bilgi vermek isterdim ama maalesef, bu konuda pek bir fikrim ve bilgim yok.
Meltem'de Megapol Sineması var ki tam bir öğrenci dostu. Çok kaliteli bir sinema değil. Ortalama bir seviye ama ucuza film izlemek isterseniz Megapol'ü tercih edebilirsiniz.
Merkezde iki adet üniversite var. Birisi devlet üniversitesi olan Akdeniz Üniversitesi, diğeri de vakıf üniversitesi olan Uluslararası Antalya Üniversitesi. Gerçi Uluslararası Antalya Üniversitesi pek merkezde sayılmaz. Burdur yolu üzerinde çünkü.
Çoğu fuar, şenlik genelde Cam Piramit'te gerçekleşir. Ayrıca Cam Piramit'in karşısında Antalyaspor'un stadı da bulunuyor.
5M Migros karşısındaki, Akdeniz Üniversitesi KYK Öğrenci Yurtları karşısındaki bir mekansa Aktur Lunapark. Çok korkunçlu, eğlenceli bir lunaparktır. Güzel vakit geçirebilirsiniz.
Ah tabi, hayvanat bahçemiz de mevcut!
Biraz da şehirler arası ulaşımdan bahsedeyim. Çok büyük bir otobüs terminali var. Birçok ulaşım firması da mevcut. Ulaşımda sıkıntı çekeceğinizi düşünmüyorum. Ha havalimanı derseniz o da var.
Son olarak da en lüks ve en "belalı" semtlerden bahsedeyim. En lüks semtler Lara, Konyaaltı taraflarıdır. Zaten oraya gider gitmez kendini belli eder kalite. "Belalı" olaraksa Zeytinköy... En pislik yer orasıdır, yanlışlıkla bile olsa oradan uzak durun, aman diyim. Geri kalan taraflar genelde orta sınıf insanların yaşadığı yerlerdir.
Belki bahsedecek daha çok şey var benim aklıma gelmeyen. Zaten burada üniversite okuyacaklar eksik kısımları kendileri gezerek, görerek öğrenirler.
Ve artık en son olarak Ata'mızın sözünü de hatırlayalım!
Umarım yararlı bir içerik olmuştur. Sizin de eklemek istedikleriniz varsa lütfen yorum bırakmayı unutmayın, belki yazıyı güncelleyebilirim.
Mutlu günler!
1. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #1 | ORTAM & ÇEVRE
2. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #2 | DERSLER
3. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #3 | SINAV - NOT SİSTEMİ
4. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #4 | SOSYAL KULÜPLER
5. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #5 | HAZIRLIK OKUMAK
6. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #6 | MÜHENDİSLİK OKUMAK
7. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #7 | BAŞKA ŞEHİRDE OKUMAK VS. AİLEYLE OKUMAK
9. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #9 | AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
1. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #1 | ORTAM & ÇEVRE
2. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #2 | DERSLER
3. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #3 | SINAV - NOT SİSTEMİ
4. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #4 | SOSYAL KULÜPLER
5. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #5 | HAZIRLIK OKUMAK
6. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #6 | MÜHENDİSLİK OKUMAK
7. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #7 | BAŞKA ŞEHİRDE OKUMAK VS. AİLEYLE OKUMAK
9. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #9 | AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ