Her üniversite adayının kafasını kurcalayan sorudur bazen bu. Ailemle birlikte mi okusam yoksa başka şehirde mi? Her iki durumun da avantajları ve dezavantajları var tabi. Bu yazıda bu konuya değinmek istiyorum.
İlk olarak aile yanında okumak ile başlayalım. Aileyle okumanın herhalde en iyi yanı alışageldiğiniz hayat biçiminizi devam ettirmektir. Odanız, kendi eşyalarınız, tanıdığınız ve sizi tanıyan insanlar... Artık standart hale gelmiş düzeninizin var olması yeniden bir düzen kurmaktan bariz bir şekilde çok daha kolay.
Üniversite hayatınızın lisedeki gibi olacağını düşünüyorsanız biraz yanılıyorsunuz. Çünkü üniversite zaten çeşitli etkinliklerin bulunduğu bir yer. Sonuçta lisede festivaller, seminerler, yarışmalar düzenlenmiyor değil mi?
Aile yanında okumak genelde İstanbul, Ankara, Eskişehir, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerde ve üniversitesi iyi olan şehirlerde görülüyor tespit ettiğim kadarıyla. Bu yüzden öğrenciler ikilemde kalabiliyor.
Ailenizle birlikte okumanız sorumluluklarınızın büyük bir kısmının azalması demek. Ev temizliği, yemek, bulaşık, çamaşır, faturalar, market vs gibi ev işleriyle uğraşmamış olacaksınız. Derslerinize gidip gelip arkadaşlarınızla vakit geçirebileceksiniz.
Sanırım en önemli yanı ise rahat rahat ders çalışabilme ortamınızın olması ve rahatsız olduğunuz biriyle yaşamamak. Yani tabi evin içinde sizi rahatsız edecek bir kardeşiniz falan olabilir ama sonuçta bir şekilde ona bunu anlatabilirsiniz ama bir oda-ev arkadaşınız olursa rahatsız olduğunuzu dile getirseniz bile sizi umursamayabilir. Sevmediğiniz birisiyle yaşamak ve ona tahammül etme sorunu da yok. Bence bunlar çok önemli. Çünkü bu tip olumsuzluklar can sıkar, moral bozar. Ne ders çalışma isteğiniz ne de öğrenci evine/yurda gelesiniz kalır. Dediğim gibi, önemli şeyler.
Başka şehirde okumak ise daha zor ama size hayatı çok güzel öğreten bir yol. Hangi arkadaşımla konuşsam ilk senenin hep yurtta kalmanın daha iyi olacağını söylüyorlar. Çünkü ilk defa gittiğiniz bir şehirse o şehri öğrenene kadar, üniversiteyi, çevreyi öğrenmek daha kolay oluyor. Ayrıca ev bulmak, elektrik, su, internet bağlatmanın çok zahmetli bir şey olduğunu tahmin edebiliyorum. Derslerinizle mi ilgileneceksiniz yoksa evle mi uğraşacaksınız? Ayrıca ev arkadaşı bulmak da zor. Tanımadığınız bir insanla paylaşacaksınız. İlk senede eve çıkmak isteyecek tanıdığınız birini bulmak daha doğru bana kalırsa. Eğer ki bir tanıdığınızın evinde veya bildiğiniz bir şehirde eve çıkacaksanız bu tabi ki zor olmayacaktır sizin için.
Her şeye yetmek zorunda olduğunuzu aklınızdan çıkarmayın. Ev işleri, dersler... Çok yorucu olacaktır. Meşhur "makarna" sanırım dolabınızdan hiç çıkmayacaktır. Dışarıdan yemek yemek de muhtemelen daha pahalıya geleceği çok açık.
Bunun hiç iyi yanı yok mu? Tabii ki var. Arkadaşlarınız istediğiniz zaman gelip gidebilecek, istediğiniz zaman eve girip çıkabileceksiniz. Şanslıysanız komşularınız size acıyıp yemek getirebilecek veya ailenizden biri ayda birkaç kez sizi ziyarete gelip ev işlerinde yardım edecektir.
Başka şehirde okuyarak minimum 2 senede size çok fazla şey katacaktır. Başta özgüven olmak üzere becerikli olmayı, ev işleri, yemek yapmayı öğrenmeyi, sorumluluk almayı... Zor belki ama çok güzel.
Tercih sizin.
İsterseniz ailenizle okuyun isterseniz başka bir şehirde okuyun, üniversite hayatınızı çok iyi değerlendirin.
Mutlu günler!
1. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #1 | ORTAM & ÇEVRE
2. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #2 | DERSLER
3. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #3 | SINAV - NOT SİSTEMİ
4. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #4 | SOSYAL KULÜPLER
5. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #5 | HAZIRLIK OKUMAK
6. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #6 | MÜHENDİSLİK OKUMAK
7. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #7 | BAŞKA ŞEHİRDE OKUMAK VS. AİLEYLE OKUMAK
8. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #8 | ANTALYA'DA OKUMAK
9. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #9 | AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ