-->

  • Fen Lisesi Nasıl Kazanılır 2020 LGS

    Herkese merhaba. Bugün konumuz "Fen lisesi nasıl kazanılır? 2020 LGS'ye 40 gün kala nasıl bir çalışma programı yaparsak iyi bir liseyi kazanabilir? Bugüne kadar kazanan öğrenciler hangi yayınları çözdü? Fen lisesi kazanmak için günde kaç soru çözmeliyim?" şeklinde sizlerin de fazlasıyla merak ettiğiniz konuları yanıtlamak olacak.

    lgs fen lisesi

    Bildiğiniz gibi bu yıl siz öğrenciler açısından işler biraz karıştı. Okullar kapandı, LGS tarihi ertelenecek mi ertelenmeyecek mi henüz net olarak belli değil. Sınavda çıkacak soruları kapsayan konular değişti, azaldı da diyebiliriz. Bu kapsamda sizler evinizde kalarak sınav sürecini en iyi şekilde götürmeye çalışsanız da aklınızda hep "Acaba fen lisesi kazanabilecek miyim? Bu konuda başarılı olmak için doğru adımlar mı atıyorum? Gün içerisinde yeteri kadar soru veya deneme çözüyor muyum?" şeklinde sorular var. Elbette bu soruların beyninizin bir köşesinde sizi sürekli olarak derin düşüncelere itmesi oldukça normal. Sınav yaklaştıkça bu gibi cevaplanmayı bekleyen soruların, heyecanların artacağını bilmeniz gerekiyor ki bu da normal bir durum. Bu gibi hayati derecede önem taşıyan sınavlara hazırlanan her öğrencinin son aylarda yaşadığı doğal süreçler diyebilirim...

    Peki iyi bir lise ve hatta fen lisesi kazanmak için neler yapmanız gerekiyor? Günde kaç soru çözmelisiniz, denemelere mi yoksa soru çözmeye mi daha çok vakit ayırmanız gerekiyor? Gelin tüm bu soruların yanıtlarını cevaplamaya hep birlikte başlayalım...

    Fen Lisesi Kazanmak İçin Ders Çalışma Programı

    Evet, bir hedefin varsa önünde mutlaka bir plan ve programın olmalı. Gerçekçi olup imkansızı istemelisin. Bu nedenle senin için en doğru şekilde hazırlanmış bir programa sahip olmalısın. Günde gerçekten kaç saat ders çalışabileceğini, çalışırken hangi dersten ne kadar soru çözebileceğini tespit etmen ve bu kapsamda kendine iyi bir fen lisesi kazanmak için en çok ihtiyacın olan o ders çalışma programını mutlaka hazırlamalı ve buna kalan sürede gerçek anlamda her gün mutlaka uymalısın.

    Ben bir öğrencinin dakika dakika ne yapması gerektiğini ifade eden çalışma programlarına karşıyım. Şöyle yapmanın daha iyi olacağını düşünüyorum. Gün içerisinde hangi dersten kaç soru çözmen gerekiyorsa o soruları çözebilmek için kendine bir zaman dilimi ayarlamalısın. Mesela, "fen lisesi kazanmak için benim her gün Matematik, Türkçe ve Fen Bilimleri derslerinden en az 50'şer soru çözmem gerekiyor..." diyen bir öğrenci sabah 9'da dersin başına geçip öğlen 12'ye kadar matematik ve türkçe derslerinden 50'şer olmak şartıyla toplam 100 soruyu en azından öğle vaktine kadar bitirmeli. Öğlen bir süre ara verip, örneğin 12.00'dan 13.30'a kadar ara verdikten sonra 13.30'da fen bilimleri dersi için belirlediğin 50 soruyu da 14.30'a kadar çözebilirsin. 14.30'dan sonra bir yarım saat daha ara verip akşam saatlerine kadar konu tekrarları yapabilirsin ve akşam yemeğinden sonra Din Kültürü, İngilizce ve İnkılap derslerinden de belirlemiş olduğun sayıdaki soruları çözebilirsin. En son yatmaya vaktinden önce de gün içerisinde çözdüğün soruların kritiğini yapıp, hangi konularda yanlış yaptın, hangi konularda eksiğin var tespitini yapıp, ertesi gün yapacağın tekrarların hangi konulardan olacağını belirleyebilirsin.

    Kısaca, şu saatte şu derse çalış ve şu kadar soru çöz. 10 dakika ara ver, sonra şu dersin başına otur, şu kadar soru çöz ve yine ara... şeklinde olan ders programlarını uygulamak bana göre oldukça zor. Bunu ancak bir robot saati saatine yapabilir. Mesela ben yukarıda açıkladığım programa benzer bir çalışma yapıyordum üniversite sınavına hazırlanırken. Diyordum ki kendime; bir gün sabah 9:00 - 12:00 arası matematik ve fizik çalışacağım, ertesi gün aynı saatlerde türkçe ve sosyal bilimler çalışacağım. Her sabah sayısal derslerle başlamak sıkıyordu beni bu yüzden bir sabah sayısal, bir sabah da sözel derslere ağırlık veriyordum. Tabi sabah 9'da sayısal çalışıyorsam her gün matematikle başlamıyordum. Sonuçta 12.00'a kadar matematik ve fizik dediysem, ister matematikle başlardım, istersem de fizikle. Ama bu 3 saat içerisinde mutlaka o iki ders için belirlediğim sayıda soruyu çözer ve eksiklerimi de tespit ederdim. Siz de gün içerisinde belirli zaman dilimlerine belirli dersleri koyup o şekilde bir çalışma programı hazırlarsanız daha verimli olacağını düşünüyorum.

    Fen Lisesi Kazanmak İçin Günde Kaç Soru Çözmeliyim?

    Evet, şimdi geldik çok sık sorulan sorulardan birine. "Hocam, iyi bir lise kazanmak için günde kaç soru çözmem gerekiyor?" Bu soru elbette kişiden kişiye değişir. Fakat, koronavirüs nedeniyle herkesin eve kapanması, vaktinizi alacak başka işlerle uğraşmamanız dolayısıyla tüm gün boş olduğunuz şu günlerde sınava da 40 gün kadar bir zamana kala çözeceğiniz soru sayısı normal şartlarda olduğundan çok daha fazla olmalı. Ben en azından okullar açıkken çözmeniz gereken soru sayısının 2 katı kadar olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü gerçekten de çok büyük bir zaman var elinizde.

    Bir kere LGS'de iyi bir fen lisesi kazanmak için size 4 puan getirecek olan Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden her gün en az 75'er soru çözmelisiniz. Bu da Matematik için en az 2 saat, fen bilimleri için en az 2 saat ve Türkçe için en az 1 saat harcamanız anlamına geliyor ki en önemli 3 ders için toplamda 5 saati bu şekilde ayırmış olursunuz. Kalan 3 ders için de 40'ar soru çözmenizin oldukça faydalı olacağını düşünüyorum. Toplam 120 soru için de ortalama 2 saatlik sürenin yeteceğini biliyoruz. Toplam 345 soru kaba taslak bir hesaplama ile (biraz fazla süreler verdik) 7 saat içerisinde bitiyor. İşte, iyi bir fen lisesi kazanmak için günde ortalama 350 - 400 soru çözmeniz ve minimum 7 saat çalışmanız gerektiğini anlatan kaba taslak bir çalışma planı.

    Tabi, verilen süreler bana göre biraz fazla oldu. Aslında 350 soruyu konulara hakim olan, eksiklerini tamamlayan öğrenciler 7 saat değil de yaklaşık 5 saat kadar sürede rahatlıkla çözebilir. Kalan 2-3 saate de ekstra çalışmalar koyulduğunda günde 500 sorunun rahatlıkla çözülebileceğini düşünüyorum. Ki zaten iyi bir lise için günün tamamını evde geçirdiğiniz şu süreçte zaten 600 sorunun altına düşmeyen birçok öğrencim de var, onlar yapıyorsa siz neden yapamayasınız?

    Fen Lisesi Kazanmak İçin Kaç Net Yapmalıyım?

    Her sınav kendi kriterini belirler. Sorular zor olduğunda biraz daha düşük netler ile istediğiniz liseyi kazanabilirsiniz ya da kolay olduğunda çok yüksek netler yapmanız gerekebilir. Bu nedenle öncelikle kaç net yapmam gerekiyor? sorusunu düşünmek yerine hedefiniz daima full yapmak olsun. Bulunduğunuz bölgedeki yüzdelik dilime göre bir net hesaplaması yapabilirsiniz. Soruyu cevaplamak adına; Matematik'ten en az 18, fenden en az 19, Türkçe 19 ve geri kalan dersleri de full yapmanız kafanızın rahat olmasını sağlayacaktır.
  • YOUTUBE KANALIMI ZİYARET EDİN

    Youtube'da seslendirdiğim şiirleri paylaşıyorum. Youtube kanalıma da abone olursanız sevirim.

    Video Of Day

    ADRES

    Kağıthane/İstanbul

    EMAIL

    omersalihgul@gmail.com
    omersalihgul@hotmail.com