-->

  • SAĞLIĞA 10 FAYDASIYLA ÇAY


    Günde bir veya iki bardak siyah çay içmek sağlıklı bir yaşam seçimi olabilir. Bazı çalışmalar bunu bize göstermiştir.

    Siyah olsun veya yeşil olsun her ikisi de Camellia Sinesis denilen bir çalıdan yapılır ancak farklı işleme yöntemleri uygulanır. Kurumuş olan siyah çay yaprakları son ısıtma işleminden önce fermente edilir.

    Aşağıda bahsedeceğim faydaların sütsüz veya şekersiz sade siyah çay için olduğunu belirtmek isterim. Ve bu faydaların yararlanabilmek için bu şekilde tüketmenizi öneririm.

    1. Ağız Sağlığı

    Tea Trade Health Research Association tarafından finanse edilen çalışmalar, siyah çayın plak oluşumunu azalttığını ve ayrıca diş çürümelerine sebep olan bakteri gelişimini engellediği tespit edilmiştir. Siyah çayda bulunan polifenoller, çürüğe neden olan bakterileri öldürür. Plağı dişlerimize bağlayan yapışkan benzeri materyali oluşturan bakterileri enzimlerinin salgılanmasını durdurur.

    2. Daha Sağlıklı Bir Kalp

    Arab L. ve diğerleri tarafından 2009 yılındaki "Yeşil ve Siyah Çay Tüketimi ve İnme Riski: Meta-Analiz" adlı araştırma makalesinde, günde 3 fincan veya daha fazla çay tüketen bireylerin günde 1 fincan daha az yeşil veya siyah çay tüketen insanlara kıyasla inme riski %21 daha düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

    3. Antioksidanlar

    Siyah çay, tütün veya diğer toksik kimyasallarla ilişkili DNA hasarını engellemeye yardımcı olan antioksidanlardan polifenolleri içerir. Bu antioksidanlar meyvelerden ve sebzelerden elde edilenlerden farklıdır. Bu nedenle beslenme alışkanlığımızda buna uygun bir düzen değişikliği yapmalıyız.

    4. Kanser Önleyici

    Güvenilir bir şekilde "kanseri önler" diyebilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da şu anki verilere göre çaydaki polifenol ve kateşin gibi antioksidanların bazı kanser tiplerini önlemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Siyah çay tüketen kadınların yumurtalık kanseri olma ihtimali diğerlerine göre daha düşüktür.

    5. Sağlıklı Kemikler

    Çayda bulunan fitokimyasal maddeler sayesinde düzenli çay içenlerin daha güçlü kemiklere ve daha düşük artrit olasılığına sahip olduğu ileri sürülmüştür.

    6. Düşük Diyabet Riski

    Akdeniz adalarında yaşayan yaşlılar üzerinde yapılan araştırmaya göre düzenli olarak günde 1-2 bardak siyah çay tüketen insanların Tip-2 Diyabet hastası olma ihtimali %70 daha düşük olduğu keşfedildi.

    7. Stres Rölyefi

    Siyahın çayın sakinleştirici ve rahatlatıcı faydaları konusunda hepimiz bilgi sahibiyiz. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, siyah çaydaki amino asit (L-theanine) rahatlamamıza ve daha iyi konsantre olmamıza yardımcı oluyor. Ayrıca günde 1-2 bardaklık tüketimlerde siyah çayın stres hormonu kortizol düzeyini azalttığını göstermiştir.

    8. Daha İyi Bağışıklık Sistemi

    Siyah çay, bağışıklık sistemine yardımcı olan alkilamin antijenleri içerir. Buna ek olarak virüslerle mücadele edebilen taninler içerir. Dolayısıyla günlük hayatımızda grip, mide gribi ve diğer yaygın virüslerden korunmamızı sağlar.

    9. Sağlıklı Sindirim Sistemi

    Taninler, bağışıklık sistemimizi iyileştirmesinin yanı sıra mide ve bağırsak hastalıkları üzerinde terapötik bir etkiye sahiptir. Ayrıca sindirim aktivitesini azaltmaya yardımcı olur.

    10. Enerji Artışı

    Kafein içeriği yüksek olan diğer içeceklere nispeten çayda bulunan düşük miktar, beyni aşırı uyarmadan kan akışını artırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda metabolizmayı ve solunum sistemini, ayrıca kalbi ve böbrekleri de uyarır.

    Mükemmel bir bardak çayın sizi gülümsetmesi ve kalbinizi biraz şımartması dileğimle!
  • YOUTUBE KANALIMI ZİYARET EDİN

    Youtube'da seslendirdiğim şiirleri paylaşıyorum. Youtube kanalıma da abone olursanız sevirim.

    Video Of Day

    ADRES

    Kağıthane/İstanbul

    EMAIL

    omersalihgul@gmail.com
    omersalihgul@hotmail.com