Selamlar! Biliyorsunuzdur belki, gıda mühendisliği öğrencisiyim. Instagram üzerinden bana çok soru geliyor bu konu hakkında. Dersler nasıl, çalışma alanı nasıl, devlete atanabilme durumu nasıl gibi... Ben de tek tek herkesin sorusunu cevaplandırmaktansa bu yazıya yönlendiririm hem de detaylıca bilgi vermiş olurum diye düşündüm. Tercih döneminde de sizin için belki alternatif bir fikir oluşturması adına yararlı olur diye umuyorum.
Gıda Mühendisliği Nedir?
En genel tanımı ile,
Gıda mühendisliği; fizik, kimya, biyoloji ve uygulamalı matematik gibi temel bilimler ile temel mühendislik bilgilerini kullanarak bunları tasarım, ekonomi, beslenme ve yaşam bilimleri ile ilişkilendirerek gıda sanayine yeni açılımlar sunan, yeni ürün ve yöntemler geliştiren, toplumun genel ve özel beslenme problemlerine çözümler üreten bir mühendislik dalıdır.
Gıda Mühendisi Kimdir?
- Gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar olan tüm süreçlerde sağlığa uygun, güvenli ve kaliteli gıda üretilmesi
- Gıda üretim teknolojilerinin geliştirilmesi
- Gıda maddelerinin ambalajlanması ve depolanması, üretilen gıdaların kalite kontrollerinin yapılması
- Gıda alanında araştırma-geliştirme(AR-GE) faaliyetlerinin yürütülmesi
konularında görev ve sorumluluk alan kişidir.
Gıda Mühendisinin Temel Görevleri Nelerdir?
- Beslenme değeri yüksek ve sağlık açısından güvenli besinlerin üretilmesini sağlamak
- Gıda işlemede biyokimyasal, teknolojik ve ekonomik değerlendirmeleri yaparak yeni işleme teknikleri ve yöntemleri geliştirmek
- Gıda hammaddelerini değerlendirmek, gıda kaynak savurganlığını önlemek, nitelik ve nicelik yönünden korunmasını sağlamak
- Atıklardan yeni gıdalar üretmek
- Hammaddeden çok yönlü yararlanma ve böylece çeşitliliğini artırmaktır.
Mesleki tanımları verdikten sonra biraz da eğitimi hakkında bilgi vermek istiyorum.
Gıda mühendisliği genellikle 2 fakültede bulunur. Birisi ziraat diğeri mühendislik. Ziraat fakültesindeki gıda mühendisliğinde daha çok ziraat köklü bir eğitim verilirken mühendislik fakültesinde teknik bir eğitim verilir. Siz gıda mühendisliği okumak istiyorsanız hangi açıdan kendinizi geliştirmek istiyorsanız o fakültede bulunan üniversiteyi tercih etmelisiniz.
Dersler hakkında bilgiyi daha önce vermiştim. Bu yazımdan öğrenebilirsiniz.
Biraz da iş olanaklarından bahsetmem gerekirse tüm mühendislik dallarındaki gibi çalışabileceğiniz 2 yer mevcut. Devlet ve özel sektör.
Devlette gıda mühendisi açığı pek olmuyor doğruyu söylemek gerekirse. Ataması da zor ve KPSS'den 90 üstü puan alarak atanabiliyorsunuz genelde.
Özel sektörde ise çalışma imkanı çok daha fazla. Çalışabileceğiniz çok yer mevcut. Gıda bulunan her işletmede gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğu var artık. Fırınlar, restorantlar, marketler, oteller, gıda fabrikaları...
Maaşlar özel sektörde maalesef düşük. 1200-1500 arası başlangıç maaşları. Kıdemlendikçe daha da artıyor tabii. Ayrıca çalıştığınız işletmenin türüne bağlı olarak birden fazla işletmede yasal bir şekilde çalışabiliyorsunuz.
Özel bir durum olarak bazı özel firmalarda çok da iyi maaşlarla işe başlayabilme imkanınız var. Eğer iyi seviyede bir İngilizce, ek olarak orta-iyi seviyede bir dil, iyi bir not ortalaması, iyi bir üniversite, iyi staj firmaları, kendinizi geliştirmek için bulunmuş olduğunuz seminerler, kurslar, sertifika programları, gönüllülük projeleri, özel yetenekleriniz... gibi sebeplerden kaynaklı bu tip iyi firmalarda çalışarak 3.000 TL civarı maaşlarla da işe başlayabilirsiniz.
İşin özü tamamen kendinizi geliştirmekte. Hangi bölümü okuduğunuzun bir önemi yok. Üniversite hayatını sadece eğlenceye adamış birini tabi ki hiçbir firma istemeyecektir. Sürekli ders çalışmış asosyal birini de işe alırken tereddüt edecektir. Her şeyi kararında götürdüğünüz sürece zaten başarılı olursunuz.
Umarım gıda mühendisliği ile alakalı kafanızda bir fikir oluşturabilmişimdir.
Tercihiniz ne olursa olsun sizin için en iyisi olsun.
Mutlu günler!
